©Hanwen Liang

Archiol's Design Development Winner's Announced!

Foreword

‘Design development – the process of designing’ is a design competition organized by archiol | artuminate. The competition received 82 entries from around the world.
Scroll down to check the winning entries.

First Prize Winner!

©Hanwen Liang

press to zoom

©Hanwen Liang

press to zoom

©Hanwen Liang

press to zoom

©Hanwen Liang

press to zoom
1/5

"Hey Jude"

This design proposal attempts to explore the intrinsic connection between music and architecture and the form-generating logic of mutual transformation between the two. In the process of conceptualization, the designer chose the song of the famous rock band The Beatles: "Hey Jude". This song features five instruments of vocal melody, bass, electric organ, jazz drums and Maracas. The designer analyzed the structure of the score for each of the five instruments by translating the scales, rhythms, graphics, and then the space, in an attempt to shape a lyrical space like a song.

The music has five kinds of musical instruments: singing theme, bass, electronic organ, jazz drum, sand hammer and so on. The main melody, bass and electronic organ are musical instruments with scales. The designer has designed three different types of pattern series for these three musical instruments. In each pattern series, the pattern changes regularly according to the scale. Jazz drums and sand hammers are instruments without scales. In the music score, jazz drum presents three different sounds, and the designer has designed three geometric patterns for different sounds; sand hammer has two sounds in total, and runs through the whole song, so the sound of sand hammer is translated into the superposition of two sets of images.

The site is located in the landscape zone of Dongping waterway embankment in Foshan City. The theater is one of the contents in the core section of the landscape zone, serving both the visitors from outside the area and the local residents in the area. Being a reflection of the entertainment function in the landscape zone, the theater should also be shaped into a landmark landscape, exhibiting the cultural characteristics of Sanshan.

As the location of the site is special, the landscape and shape of the building are demanding, and should be a significant architectural element in harmony with the landscape zone, whether from a distance or from a close view.

Comments:
"Interesting approach to design development"

"The development process is explained very clearly providing apt explanation."

 

Second Prize Winner!

©Sayam Mulani

press to zoom

©Sayam Mulani

press to zoom

©Sayam Mulani

press to zoom

©Sayam Mulani

press to zoom
1/4

Reimagining Girangaon "Mills Village"

The Design Narrative is rooted in the historic heritage of the setting which has played a crucial role in building the city of Mumbai as the financial capital of the country. The locality of Byculla and the its surrounding areas were known as ‘Girangaon’ or Mills Land which states the importance of the Mills in the identity of the context and a majority of the population of the area. The abandoning of the textile mills led to thousands of locals losing their livelihood along with their sense of belonging. The mills not only represented a source of commerce but also a whole Mill Culture that developed for the context of ‘Girangaon’ without which the region has lost its urban identity. Responding to this need of a space that can bring the diverse communities of Byculla as one cohesive whole like the mills once did, the design intervention aims at creating a public space that revamps the image of the locality. The intent is to reinterpret the Mill Typology and its essence in a spatial, visual and symbolic way to give a reminiscence of the heritage that once was. In doing so, the project hopes to change the perspective of how the mills are currently viewed into a place that the locals can have a sense of ownership and connect towards. The goal ultimately, is to reactivate the neighborhood and add to its imageability.

Comments:
"A self explanatory presentation"

Third Prize Winner!

©Ting ting Liu, Zhì yǐng Wei & Jìng yì Cheng

press to zoom

©Ting ting Liu, Zhì yǐng Wei & Jìng yì Cheng

press to zoom

©Ting ting Liu, Zhì yǐng Wei & Jìng yì Cheng

press to zoom

©Ting ting Liu, Zhì yǐng Wei & Jìng yì Cheng

press to zoom
1/5

Taking Shanghai's new-style lilong residential buildings as the object of transformation, the triple-buildings were transformed into a small office community for operation and design services. The office community design hopes to emphasize user premises, connectivity and sense of community, and sustainability.
STUDIO OF DESIGNER
The pandemic reminds us of the importance of valuing the individual value of the employees,whose health and well-beings are closely linked to the productivity of their companies. To this end, a double-height hall on the second floor is set at the entrance, and a multi-functional spiral staircase device is placed. Employees can givespeeches, discuss, relax and watch exhibitions here, making it a small "urban living room". Building space from the perspective of users encourages more activecommunication and cooperation
between employees within a safe distance in the post-epidemic era, and truly inspires the value of officespace. Aware that modernpeople work under great pressure, our design brings into the meditative space.At the same time, we pay attention to the preservation of the spirit of Shanghai Alley. We respect the original site scale and retain the patio and other characteristic of the space.
CONNECTIVITY AND COMMUNITY
Inspired by the harmonious neighborhood activities of Shanghai Lilong residential houses, the spirit ofplace is extracted into our design, which has undergone changes in times and functions. The front sectionof the first and second floors of the room is opened. When employees walk, watch the exhibition and sit down for discussion on the stairway device in the hall, they will look at each other: the line of sight will touch each other or one part is in the perspective of staring, that is, "staring at the ring". This is also our discussion of "connectivity and community" in the post-PANDEMIC era-creating a workplaceexperience with a sense of belonging can increase people's confidence in returning to the office.
SUSTAINABILITY
In the renovation, we kept all the Windows and tried to maximize the penetration of natural light in the spatial layout to reduce the energy consumption of artificial light source. The space flow is transparent,the wind is connected through the loop, combined with the garden, patio, roof and indoor green implantation, to create a healthy and comfortable experience of oxygen bar, and can reduce the use time ofair conditioning. Achieve sustainability within the system.

Comments:
"The design panels are well composed."

Ting ting Liu, Zhì yǐng Wei & Jìng yì Cheng

Honorable Mention

©Wenli Wei, Veldesen Yaputra & Ke Tang

press to zoom

©Wenli Wei, Veldesen Yaputra & Ke Tang

press to zoom

©Wenli Wei, Veldesen Yaputra & Ke Tang

press to zoom

©Wenli Wei, Veldesen Yaputra & Ke Tang

press to zoom
1/5

Civilian Wonderland

The site is beside Bodu Port (Chegou River Section) in Liangxi District, Wuxi City, Jiangsu Province, China. Initially, it was a narrow, messy, dilapidated passage, 23 meters long and 4-5 meters wide. The surrounding area is a typical residential area for civilians.

The plan aims to create a public open space for local low-income residents away from the cramped living environment, making it fun, exciting and relaxing like a wonderland, but without losing a sense of intimacy. It promotes public communication and activities among residents and becomes an opportunity to stimulate the local economy.
The design starts from the field survey of civilians’ daily living space and goes deep into every space and corner of ordinary residents’ homes. The most authentic and original information is obtained through measurement, shooting, video, questionnaires, etc. Examine the relationship and logic of its living space’s scale, proportion, form, and combination, as well as the behavior and habits of the individuals who live there. We combine the data processing and use a set of Space syntax techniques to analyze spatial layouts and human activity patterns in buildings and urban environments. It is refined, translated, and abstracted into four fundamental unit space models, from which the units are merged into 12 combined space models based on their organizational logic. Then, based on the site’s individual characteristics, these space models are further reset and structured according to the internal organizational logic, resulting in a space experience and function that not only corresponds to civilians’ everyday lives but is also full of surprises.

Through numerous spatial interactions and activities, the design concept makes the previously restricted venue adaptable and comfortable. Make the most of the abundant local rainfall by creating vertical rainwater and botanical gardens with vertical green irrigation. It also serves as a basis for area primary school kids to learn about plants and ecology and a place for hometown.

Wenli Wei, Veldesen Yaputra & Ke Tang

 

Honorable Mention

©Lee Cheng Wei

press to zoom

©Lee Cheng Wei

press to zoom

©Lee Cheng Wei

press to zoom

©Lee Cheng Wei

press to zoom
1/5

Post-epidemic

Shifting boundary
During the period of new corona pneumonia, the appearance of interpersonal interaction has quietly changed. How to increase the resilience of cities, people and people, architecture and architecture, public and semi-public is a new life model.

The boundaries of the residential space can be dynamically adjusted according to the required social distance, and the semi-outdoor space is also like a partial extension of the home and the city. Indoor and outdoor spaces can create a semi-public. semi-outdoor community spaces and home balconies are closely related to cities, communities and people. Although people need to maintain social distancing, they can still feel the vitality and connection in the community. The outdoor provides a space where people and plants coexist, as well as the possibilities of various life styles. In the face of the impact and restrictions of the epidemic, the flexible and flexible space design provides residents with the function of enjoying completeness and quality of life.

Membrane structure as a form of spatial structure can be traced back to ancient humans using wood to build a structural skeleton, covering it with animal skins or straw mats, and fixing them on the ground with ropes or stones to build simple houses.

Membrane buildings are mainly supported by skeletons and cables, and the membrane only plays a role of enclosure. The cladding in the original building relies on the mutual coordination of the track shape and structure to maintain the stability of the tension structure.When needed, the entirety can slide out along the track within a few minutes to create an indoor space, so that the building can be transformed into different spatial forms under different conditions to meet diversified functional requirements.
The living space can be changed to a special purpose according to the needs of the residents under the flexible use design. When the number of households is small, it can be adjusted to an appropriate living space to reduce living expenses and energy consumption; on the contrary, if it is a large family, it can also increase the area of rooms and public spaces, which can be flexibly adjusted to a unique residence.
The movable translucent compartment on the wall can be adjusted according to the nature of the balcony to increase privacy. It can also be used to block sunlight, strong wind and rain to make the living space more comfortable.

The concept of lifting the overall space design creates enough space for activities on the ground floor, which can also provide a place for passage and activities in rainy days. The ground floor is a public space, and the public space generated by the roofs of each floor is used by the community. These spaces provide residents with various outdoor and indoor communication spaces.The space design with a two-story building as a unit also increases the interoperability between residents, allowing neighbors to have more opportunities for communication and mutual assistance. The balcony has become a transitional space between people and nature.

Lee Cheng Wei

Honorable Mention

1/0

SHORTLISTED Entries

©Johan Patel & Ananya Singh

press to zoom

©Johan Patel & Ananya Singh

press to zoom

©Yuxuan Jia & Ying Cao

press to zoom

©Johan Patel & Ananya Singh

press to zoom
1/7
 

Announcement in Media

DESIGN DEVELOPMENT - Winners Announced!

Archiol Design development competition winners

DESIGN DEVELOPMENT | Winners Announced!

Results of Archiol’s Design Development Competition

DESIGN DEVELOPMENT | The process of designing

Young Man on Beach

Young Man on Beach

Young Man on Beach